(English translation will follow soon)

Moshé Segal (later, in Israël, veranderd in Moldavi) werd op 6 juni 1929 geboren in Herza, een klein dorpje in Moldavië, de grensstreek tussen Roemenië en Rusland. Moshé was de oudste van drie zonen in het religieus-zionistische gezin Segal. De familie bezat bosgrond en leefde van de textielhandel. Gedurende de zomer van 1940 werd Roemenië hoe langer hoe meer een satelliet van nazi-Duitsland. Dat bracht een toenemende anti-Joodse terreur met zich mee, waardoor het leven van de Segals met de dag ondraaglijker werd. Na de gezamenlijke opmars van de Roemeense en Duitse strijdkrachten tegen het Rode Leger begon de Roemeense regering in de herfst van 1941 met de deportatie van hun Joden naar Transnistria. Dit gebied in de Oekraïne veranderde onder de Duitse bezetting in een waar netwerk van ghetto's, werk- en vernietigingskampen. Na een barre voettocht van drie maanden kwam de familie Segal terecht in het ghetto van Mogilev en werd vader Segal tewerkgesteld in een van de omringende kampen. Na tweeënhalf jaar nazi-terreur heroverden de Russen in maart 1944 Transnistria. Het Roemeense regime, dat zeer bevreesd was voor de onstuitbare opmars van de Rode Legers, was inmiddels al in onderhandeling met de geallieerden om zich aan hun zijde te voegen en begon haastig met de repatriëring van de overlevenden van Transnistria. De eindbalans was triest: van de 167.555 gedeporteerde Roemeense Joden zouden er 88.294 nooit meer terugkeren. Onder hen waren ooms en tantes van Moshé Segal.
In 1947 vertrokken de Segals naar familie in Colombia. Maar het besluit om uiteindelijk naar Israël te emigreren was toen al genomen. In 1949 arriveerden ze in hun nieuwe thuisland waar Moshé, die aan TB leed, enkele maanden in een ziekenhuis in Zefad opgenomen werd. Het gezin Segal betrok begin jaren vijftig, na anderhalf jaar in een opvangbarak in Pardes Chana bij Hadera te hebben gewoond, een appartement in Tel Aviv. Moshé begon met zijn studie Geschiedenis aan de Universiteit van Tel Aviv, waaraan hij later verbonden bleef als onderzoeker en docent. In 1961 ontmoette hij zijn vrouw Claudia met wie hij in 1963 trouwde. Twee jaar later werd Sharon, hun enig kind, geboren. In 1968 ging het echtpaar Moldavi uit elkaar. Moshé kreeg in 1992 op 63-jarige leeftijd onverwachts een fatale hartaanval en overleed.

Sharon Moldavi werd op 11 december 1965 geboren in Tel Aviv. Als peuter pendelde hij tussen de huizen van zijn gescheiden ouders. Tijdens zijn middelbare-schooljaren vervulde Sharon zijn jongensdroom: hij richtte zijn eigen bandje op. Op politiek gebied ontwikkelde hij zich als vredesactivist en sloot zich aan bij de Vrede Nu-beweging. Tijdens zijn diensttijd werkte Sharon als deejay en editor van muziekprogramma's voor Galé Zahal, de legerradio. Hier ontmoette hij Shagar Ben Barak die, net als Sharon, ambities had voor een carrière in de muziek. Samen legden ze toen al de grondslag voor de band Animal Garden, die pas vijf jaar later zou doorbreken met hun eerste en enige cd Animal Garden. Na zijn dienstplicht werkte Sharon als muziekjournalist fulltime voor de inmiddels opgeheven krant Hadashot, studeerde een jaar Engelse literatuur aan de Universiteit van Tel Aviv en leefde zich 's nachts uit als deejay in nachtclubs. Toen in 1992 Animal Garden doorbrak, volgde een jaar vol met live-optredens en grote populariteit. Desondanks besloot Sharon in 1993 Animal Garden op te breken. Hij wilde niet als de vocalist van een beroemde rockband door het leven gaan, maar wenste zich als serieuze muzikant te ontwikkelen. Hij begon zichzelf muziek te leren en ging instrumenten bespelen. Daarnaast werkte hij aan een solo-album dat in 1995 uitkwam. Sharon werkt nu aan zijn tweede solo-cd en hoopt zo snel mogelijk weer op het podium te staan.

[Uit: ‘Kinderen van de Hoop’, 1998]

 

Update 2013:

Sharon woont nog steeds in Tel Aviv. Hij heeft tot nu toe vier solo-cd’s op zijn naam staan en treedt nog regelmatig op. Daarnaast werkt hij voor de radio en de krant en geeft lezingen over muziek. En ook als deejay is hij nog actief.


         BACK TO OVERVIEW